Cep telefonu şarjının uzun süre gitmemesi hem kullanım kaynaklı hem de cihazdaki teknik problemlerden dolayı olabilmektedir. Cep telefonu şarjının uzun süre gitmemesi durumunda; probleminin nedeninin bulunması gerekmektedir. Bunun için profesyonel bir uzmandan destek alınması gerekmektedir. Gerekli görülmesi durumunda batarya değişimi yapılabilmektedir. Orijinal batarya ile değişim yapıldığında cihazın performansı tekrar ilk günkü gibi olmaktadır.

Cep Telefonu Şarjının Uzun Gitmemesine Enerji Tasarrufu Önlemleri

Telefon şarjının uzun gitmesi için enerji tasarrufu uygulamaları aşağıdaki gibidir:

  • Cep telefonunun şarjından en fazla ekran harcamaktadır. Yaklaşık %30 gibi bir oran ekran için harcanmaktadır. Gelişen teknoloji ile beraber kullanılan ekranlar gelişse de; ekrana harcanan şarj düzeyinde bir değişim olmamaktadır. Parlaklık ayarının azaltılması ile beraber enerji tasarrufu sağlanabilmektedir.
  • Sosyal medya uygulamalarının bildirimlerinin anlık olarak gelmesi, şarjın daha hızlı bitmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle anlık bildirimlerin kapatılması ve sadece belirli periyotlarda bildirimlerin gelmesini veya manuel yenileme yapılmasını gerektirtmesini ayarlamak tavsiye edilmektedir.
  • Cep telefonundaki mobil uygulamalarının istediği izinler, şarj tüketimini arttırabilmektedir. Örnek vermek gerekir ise; LinkedIn ve İKSV gibi uygulamalar konum izni isteyebilmektedir. Oysa bu uygulamaların konum izni ile kullanılmasına gerek yoktur. Gereksiz yere GPS kullanımı da şarjın daha hızlı bitmesine neden olmaktadır.
  •  Arka planda çalışan uygulamalar şarj tüketimini oldukça fazla arttırmaktadır. Arka planda çalışan uygulamaların temizlenmesi ve telefonun bu şekilde kullanılması gerekmektedir.
  • Cep telefonunun çektiği bölgelerde kullanılması gerekmektedir. Ayrıca hareket halinde de olunmamalıdır. Cep telefonlarının çekmediği yerlerde ve telefonun hareket halinde olması durumunda; telefonun tükettiği enerji artmaktadır.
  • Ücretsiz uygulamalarda çeşitli reklamlar bulunmaktadır. Bu reklamlar data transferine neden olmaktadır. Bu da cep telefonunun şarjının daha hızlı bitmesine neden olmaktadır.


Batarya Problemi Nedeniyle Cep Telefonu Şarjının Uzun Süre Gitmemesi

Batarya sorununun telefonun şarjını çabuk bitirmesi, sık yaşanan bir durumdur. Bataryanın değiştirilmemesi veya bataryadaki problemin giderilmemesi durumunda; cep telefonunun şarjının ideal bir sürede gitmesi sağlanamamaktadır. Bu sebeple bataryanın ömrünün ortalama 2 sene olduğu ve bu süreçte batarya ile ilgili problemler yaşandığında bataryanın orijinal bir batarya ile değiştirilmesi gerektiği bilinmelidir. Cep telefonu şarjının uzun süre gitmemesi, önlem alınmaması durumunda daha ciddi problemlere yol açabilmektedir.

Cep Telefonunun Hızlı Şarj Olmama Sebepleri Nelerdir?

Telefonun yavaş şarj olmasının nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Kullanılan aksesuarların bozuk olması, telefonun yavaş şarj edilmesine neden olmaktadır. Bozuk aksesuar sebebi ile cihazı yavaş şarj olanların kabloyu değiştirerek problemi teyit etmeleri gerekmektedir.
  • Cep telefonunun şarj girişinin hasar almış olması durumunda; şarj süresinde uzama görülebilmektedir. Hasar almasının yanı sıra; şarj portuna toz ve kir kaçmış olma ihtimali de bulunmaktadır.
  •  Arka plan uygulamaları ile beraber zararlı uygulamalar da şarj hızını yavaşlatmaktadır. Arka planda çalışan uygulamaların görülebilmesi ve pil tüketimine etkisinin ne olduğunun tespit edilebilmesi için özel uygulamalar bulunmaktadır.
  • Lityum iyon pillerinin belirli bir ömrü bulunmaktadır. Şarj döngüsü ömrünü doldurmuş olan piller, cihazın daha yavaş şarj olmasına sebep olabilmektedir.


Kullanılmayan Özelliklerin Kapatılması İle Cep Telefonu Şarjının Daha Verimli Kullanılması

Şarjın daha uzun süre gitmesi için kullanılmayan telefon özelliklerinin kapatılması gerekmektedir. Bluetooth, Wi-Fi, 3G, otomatik senkronizasyon, otomatik flaş, GPS, NFC gibi özelliklerin kullanımında şarj daha fazla gitmektedir. Bu sebeple cep telefonu şarjının uzun süre gitmesi için bu özelliklerin sadece kullanırken açık olması gerekmektedir.